Andesteg med brune kartofler og rødkålssalat
Udskriv
for
T - angiver tiden før planlagt servering.

T - 2-3 dage. Er din and frossen skal den tages op af fryseren og puttes i køleskabet.

T – 5 timer. Anden renses. Indmad tages ud, fjerrester fjernes. Indvendigt fjernes overskydende dele af lunger. Skyl anden godt med vand. Aftør den grundigt med køkkenrulle. Hak vingespidserne af - skal senere bruges til sovsen. Gnid anden ind i rigeligt groft salt både udvendigt og indvendigt. Lad den trække 1-2 timer ved stuetemperatur.

T – 3 timer. Start opvarmning af ovn til 250 grader. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær den i både eller tern. Bland æble tern, svesker med hakket timian, salt og peber. Prop blandingen ind i anden - ikke nødvendigvis propfyldt. Luk anden ved at binde lårene sammen.

T – 2:45 timer. Bruning: Læg anden på en rist over bradepanden med brystet opad. Ovnen er forvarmet til 250 grader når anden sættes i ovnen. Brun den i 12-15 minutter. Hæld fedtet fra.

T – 2:25 timer. Sæt temperaturen på 140-150 grader. Hæld 1 liter vand i bradepanden. Lad anden stege i 2-2,5 time (45-50 min. pr. kg.). Sæt stegetermometer ind i den tykkeste del af låret i retning mod brystet.

T – 1:50 timer. Saucen: Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med hakket løg og gulerod og evt. bouillon i 1 time.

T – 1:40 timer. Rødkålssalat: Vask bladene og skær dem i tynde strimler. Skræl appelsinerne med en kniv så den hvide hinde forsvinder. Skræ appelsinerne i skiver. Put kålen i en skål, drys halve valnødder over og pynt med appelsinskiver. Bland an dressing af honning, rødvinseddike, olivenolie, slat og peber. Vend dressingen i salaten.

T – 1:20 timer. Skræl og kog kartoflerne.

T - 50 min. Hæld stegeskyen fra anden over i en skål. Kan gøres lidt før anden er færdig hvis lidt væde efterlades i bradepanden. Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af.

T - 45 min. Varm evt. syltet rødkål.

T - 40 min. Sovsen: Si den kogte bouillon over i skyen. Smelt smørret i en gryde og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas. Kom fløden i, og kog saucen igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ribsgelé. Lidt portvin giver også en god smag. Farv med lidt kulør.

T - 35 min. Center temperaturen skal være ca. 73 grader. Efterbrun evt. anden ved 225 grader i ca. 10 min. til skindet er sprødt. Den er færdig når lårene har løsnet sig let. Anden tages ud og skal hvile i 20 minutter inden den parteres.

T - 30 min. Brunede kartofler: Hæld kartoflerne over i et dørslag og skyl dem. Fordel sukkeret i et jævn lag på den kolde pande. Varm sukkeret op uden omrøring (vigtigt!). Først 2 min. kraftig varme og derefter jævn varme. Det tager 10-15 inden alt sukkeret er smeltet. Tilsæt smørret og skrue op på kraftig varme. Kom kartoflerne på panden. Brun kartoflerne ved kraftig varme i 6 minutter. Vend dem forsigtigt under stegningen. Hæld dem i et forvarmet fad - ellers bliver de hurtigt kolde.

T - 5 min. Partering: Tag æbler og svesker ud og læg dem i bunden af en mindre bradepande. Sk
Karakter Bedømmelser
Indsend et billede af din ret - det kan blive vist her
Arbejdstid
Antal personerSamlet tid
Ingridienser
3 kg And
1 håndfuld Salt, groft
2,5 stk. Æbler, syrlige
250 g Svesker,
1 tsk Timian,
Peber, friskkværnet
1 stk. Løg
1 stk. gulerødder
50 g Smør, til sovsen
2 spsk Mel, til sovsen
1 dl Fløde
1 spsk Ribsgele
1 kg Kartofler, små på glas
85 g Sukker
25 g Smør
400 g Rødkål
2 stk. Appelsiner
1 håndfuld Valnødder
1 tsk Honning
0,5 tsk Rødvinseddike
3 tsk Olivenolie
Salt og peber
Chips
1 kg Kartofler, Ca. 4 stk. til hver